Не МВР или ДАНС, а НПО и една съпруга осветиха фигурите, за които

...
Не МВР или ДАНС, а НПО и една съпруга осветиха фигурите, за които
Коментари Харесай

Отгоре реформират съдебната система, а отдолу все ще са Еврото и Божанов – изчезнали или убити брокери на влияние

Не Министерство на вътрешните работи или ДАНС, а Неправителствени организации и една съпруга осветиха фигурите, за които се знае от 15 години

 

Може и да е цинично, само че убийството на Мартин Божанов – Нотариуса има и огромен плюс – изплуваха зависимости в правосъдната система и корупционни схеми, оплели Темида и службите за сигурност.

Не е починал героичен, с цел да свети и трансформира света с образеца си, само че резултатът е сходен. Животът и делата на Нотариуса се разискват трета седмици. И тъкмо в този времеви прозорец гангрената може да се поизчисти, въпреки и не до кокал.

Въпросът е за какво трябваше един човек да бъде премахнат, с цел да се проверяват другояче известни обстоятелства. Над 15 години Нотариуса е недостижим, тъй като е бил под чадъра на страната. Охранявали го с полиция, приемали сигналите му с приоритет, магистрати ходили в частния му клуб, следствията против него се стопирали.

Нотариуса беше осветлен от Антикорупционния фонд. Не от държавните институции Министерство на вътрешните работи, КПКОНПИ, ДАНС и прокуратура, а от неправителствена организация.

С помощта на Ивайла Бакалова, с помощта на това, че е известна персона, и на мъжа до нея, тъй като тя отхвърля да заплати, с цел да го пуснат от ареста. Това се случва в юни 2021 година На власт е длъжностен кабинет, основен прокурор още е Иван Гешев. После нещо стартира да се прави в Министерство на вътрешните работи при раздвижването на политическите пластове в страната.

Информацията стига до прокуратурата в края на 2022 година, където ферментира месеци и следствието стартира при така наречен прегрупиране в държавното обвиняване през лятото на 2023 година И по този начин до 31 януари 2024 година, когато, аха Нотариуса да бъде упрекнат като водач на незаконна група, и го гръмнаха. И стана неприятен човек.

Отрекоха се от него, появиха се очевидци на схемите му, следствието се форсира, сътвори се спецкомисия в Народното събрание.

На всички е ясно, че Мартин Нотариуса е на ниско равнище в сходни схеми. Истината е, че страната е спала, или някой се е възползвал от брокера Мартин Божанов, с цел да печели пари и въздействие.

Същото е с доста герои от прехода, които бяха уважавани предприемачи, а откакто ги убиха, арестуваха или упрекнаха, се трансфораха в бандити, бегълци, схемаджии и чудовища. Отгледани обаче от страната. А положителните, честните и кардинални герои по този начин и не се появиха.

 

Един от тези образци е с Васил Божков. 30-годишният му напредък го конфигурира на върха в българския бизнес. Списания го обявяваха за най-богатия българин. Беше прочут като филантроп на изкуството, състезателен активист, донор, спонсор. Основният му бизнес е хазарт, а няколко години и пътно строителство. И двете са невъзможни без страната.

Единият бизнес е строго контролиран от към този момент закрита комисия към финансово министерство, другият зависи от бюджета и волята на изпълнителната власт. Божков стана богат, тъй като работеше добре с институциите. Изведнъж стана неприятен при започване на 2020 година, евентуално поради спор за пари. Обвиниха го, запорираха му активите. Държавата завърши Божков, като смъкна чадъра над него.

Едва ли още има наивници, които имат вяра, че 5 години той е ощетявал хазната и е плащал по-малко, а страната не е знаела. При състояние, че става дума за над половин милиард,

 

По подигравка на ориста Божков беше задържан тъкмо 2 месеца след встъпването на Гешев като основен прокурор. И за него имаше подозрения, че е назначен от политическата класа, която е отпред на страната, с цел да ѝ служи.

 

Нещо, което той отхвърляше, а когато беше отхвърлен, го удостовери и се насочи към политиката, която очевидно дава повече власт от тази на основния прокурор. Иначе по конституция България е правова страна, в която има разделяне на управляващите – законодателна, изпълнителна и правосъдна.

 

И всяка интервенция на едната в другата би трябвало да се преследва от закона. Но не става по този начин. Или законите са слаби или няма кой да ги ползва, тъй като системата е овладяна от брокери като Нотариуса и Пепи Еврото, за активността на който се разбра още веднъж от следствие на неправителствена организация, а не на формалните институции.

И за него дълго време се мълча, замазва, шикалкави и протака. Той най-малко се води безследно липсващ и се търси. Дано да е добре индивидът и някой ден да опише истината.

Иначе политическата класа продължава с опитите да реформира правосъдната система и службите, с цел да се оправят те по-добре с корупцията.

Промениха конституцията като първа стъпка. И усилиха квотата на Народното събрание в прокурорската гилдия, която избира, санкционира, командирова и отстранява магистрати, в това число обвинител номер 1 (макар и към този момент с орязани правомощия).

И всичкото на фона на разкритията за схемите на Мартин Нотариуса и Пепи Еврото, които мъчно ще се повлияят от промени в законите. Това е светът на изнудването, заканите, компроматите и корупцията. Ако ги няма Божанов и Петров, ще дойдат други. И това ще продължи, до момента в който някой от върховете на политическата класа и страната не влезе в пандиза. Такъв късмет към този момент няма. Продължаваме да мечтаем за служби, прокуратура и съд като тези в Румъния, която внезапно дръпна от България и няма стигане.

 

 

През 2018 година основният прокурор Сотир Цацаров цитира обществено сътрудника си Никола Филчев: “Там, където корупцията е държавна политика, никаква прокуратура не е в положение да се оправи ”. И до момента никой не е опровергал това. Същото важи, в случай че сменяем “прокуратура ” с “промени в конституцията ”.

24chasa.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР